Prima zi a Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România a oferit participanților ocazia să exploreze câteva din cele mai noi soluții tehnologice dedicate bibliotecilor, muzeelor și arhivelor, sub patronajul Softlink Central Europe - sponsorul principal al evenimentului.
Facilitățile revoluționare ale platformei Liberty Digital, în special cele bazate pe inteligența artificială și pe tehnologia RFID au fost prezentate și demonstrate live de către Csaba Giras, Director General Softlink Central Europe.
Cristina Marcu, Manager de Produs, a oferit o prezentare detaliată a gamei Softlink Care, demonstrând soluții practice pentru protejarea și arhivarea colecțiilor de cărți și documente.
Echipamente de ultimă generație folosite în biblioteci, cum ar fi scannerele profesionale de carte Zeutschel, echipamentele RFID de auto-împrumut și auto-returnare NexBib, precum și sistemul Orbitvu de automatizare a fotografierii exponatelor muzeale au putut fi testate live de către participanți.
Alexander Sander și Mihai Nasta au prezentat în detaliu funcționalitatea echipamentelor și beneficiile aduse de acestea în procesul de conservare a patrimoniului cultural.
Invitații speciali ai evenimentului - Marco Gerritsen, specialist în automatizare, RFID și digitalizare și Jan David Hanrath, arhitect și consultant în proiectarea bibliotecilor - au condus dezbaterile către contextul internațional al celor mai noi curente de gîndire privind viitorul bibliotecilor: transformarea bibliotecilor în hub-uri dinamice ce conectează spațiul fizic cu cel digital, în paralel cu noile abordări privind utilizarea colecțiilor și a spațiilor bibliotecilor, pentru a facilita dezvoltarea și interacțiunile umane.
Ziua deschisă Softlink s-a încheiat într-o atmosferă relaxată, cu o degustare de vinuri de la Crama Apoldium și un recital muzical susținut de cvartetul Imagine.