Sisteme RFID de biblioteca

Tehnologia RFID (Radio Frequency Identification) este utilizata in cele mai moderne biblioteci din lume pentru a eficientiza la maximum operatiuni cum ar fi imprumuturile si restituirile de materiale (asistate de bibliotecar sau in regim de auto-servire), inventarul colectiei, identificarea materialelor si gasirea rapida a unor materiale amplasate gresit la raft, securitatea colectiei, sortarea automata pentru asezarea la raft.

Prin eficientizarea acestor operatiuni, timpul alocat operatiunilor repetitive este redus considerabil iar rutina este practic eliminata, fiind preluata de sistem. Bibliotecarii au astfel posibilitatea sa se concentreze asupra cresterii nivelul de calitate si a diversitatii serviciilor oferite clientilor.

Pe langa cresterea substantiala a productivitatii, sistemele RFID de biblioteca implementate de noi asigura securitatea colectiei eliminand prejudiciile care pot aparea prin sustragerea sau mutarea accidentala a materialelor.

Softlink Central Europe este reprezentant exclusiv Bibliotheca pentru Romania.

Statia bibliotecar

Proceseaza atat codurile de bare cat si etichetele RFID, simplificand procesele de imprumut si restituire, optimizand considerabil spatiul de lucru al bibliotecarului.

Statia de conversie

Transforma automat codurile de bare traditionale in etichete de tip RFID intr-un mod rapid si eficient. In plus, statia poate fi folosita pentru a schimba continutul informational al etichetelor deja existente.

Portile de detectie

Asigura securitatea colectiei prin avertizarea sonora in momentul in care procesul de imprumut nu a fost efectuat corect. Portile detecteaza etichetele care se afla in zona lor de actiune si nu sunt inregistrate pe nicio fisa. Sunt diponibile intr-o gama variata de culori si modele.

Cititorul RFID portabil

Citeste etichetele RFID de pe materiale si face posibila identificarea materialelor si gasirea rapida a celor amplasate gresit la raft. Cautarea, sortarea, inventarierea si casarea materialelor bibliotecii se fac acum mult mai eficient, intr-un timp redus de 5-6 ori.

Unitatea de auto-circulatie

Functionand pe principiul autoservirii, acest sistem elimina rutina operatiunii de imprumut si reduce timpul alocat acesteia. Cozile din fata ghiseului dispar datorita rapiditatii si eficientei acestei unitati care poate citi mai multe etichete in acelasi timp, trecandu-le automat pe fisa cititorului. 

Etichete

Identificarea si urmarirea materialelor in cadrul bibliotecii se bazeaza pe citirea informatiilor de exemplar, stocate in chip-ul de memorie al etichetei. Eficienta acestui sistem este data de dimensiunile reduse, precum si de posibilitatea suprascrierii informatiillor in microchip. Citirea etichetelor se realizeaza la distanta, nefiind necesara deschiderea copertii sau a carcasei.